Ohjeet ja vinkit
Täältä löydät ohjeet laskutuspalvelumme käyttöön. Konkreettisia vinkkejä kevytyrittäjyyteen saat ottamalla suoraan yhteyttä asiakaspalveluumme.

Tietoa kevytyrittäjille

0 Mille aloille laskutuspalvelunne soveltuu?
Laskutuspalvelumme soveltuu parhaiten tilanteisiin, joissa myyt työtä, taitoja tai palveluja. Meitä käyttävät myyntityöntekijät, graafiset suunnittelijat, konsulttitoimijat, rakennusalan työntekijät, taiteilijat, muusikot, promoottorit, kouluttajat, koodarit ja verkkokehittäjät.
Laskutuspalvelumme ei sovellu luvanvaraisiin terveydenhoitolaitoksiin, suuria laitehankintoja vaativiin liiketoimiin tai tavaroiden vähittäis- tai tukkukauppaan. Esimerkiksi sähköinen kaupankäynti, jossa tuotteita myydään suoraan kuluttajille verkkopankki- tai luottokorttimaksujen kautta, ei yleensä ole mahdollista laskutuspalvelun kautta.
1 Olenko työntekijä vai itsenäinen ammatinharjoittaja kauttanne?
Kun laskutat laskutuspalvelun kautta, toimit kevytyrittäjänä tietyin edellytyksin toimeksiantajan työntekijänä. Eläketurvakeskuksen linjauksen mukaan kevytyrittäjä kuuluu yrittäjien eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen piiriin.
Jos työskentelet yhden toimeksiantajan palveluksessa, teet vain osa-aikatyötä tai työskentelet laajemman puitesopimuksen perusteella, olet verrattavissa palkansaajana työskentelevään henkilöön.
Työttömyysetuuden osalta kunkin henkilön oikeus työttömyysetuuteen arvioidaan tapauskohtaisesti työvoimatoimistossa ja työttömyyskassoissa, ja se on aina selvitettävä hyvissä ajoin suoraan työvoimatoimistosta.
Kun työskentelet laskutuspalvelumme kautta, syntyy määräaikainen työsuhde kunkin toimeksiannon ajaksi. Kun toimeksianto on suoritettu, voit saada myös palautetta tekemästäsi työstä toimeksiantajalta. Järjestelmä palkitsee sinut jokaisesta toimeksiannosta pisteillä, joilla voit vähentää lisäpalveluiden maksuja. ✨
2 Missä vaiheessa palvelumaksu veloitetaan?
Helppo ja yksinkertainen vastaus: Aina silloin kun pankkitilillesi maksetaan työkorvaus suoritetusta toimeksiannosta. Lopullinen palvelumaksu riippuu jäsenyydestäsi ja siitä, suoritetaanko työkorvauksesi pikamaksuna.
3 Mitä kaikkea voin laskuttaa?
Tekemäsi työn lisäksi voit laskuttaa matkoja, tarvikkeita ja materiaaleja, kunhan asiasta on etukäteen sovittu toimeksiantajan kanssa. Esimerkiksi remonttityön yhteydessä voit laskuttaa materiaalit tai työtarvikkeet yhdellä ja samalla laskulla. Sovi asiasta etukäteen toimeksiantajan tai asiakkaan kanssa.
Erottele työn ja materiaalien osuuden laskulle valmiiksi – tällöin esimerkiksi kotitalousvähennyksien yhteenvetokoonti on helppoa tehdä. Mikäli myyt tarvikkeita ja materiaaleja, on sinun toimitettava meille alkuperäiset ostokuitit (liitä em. laskuun). Jos sinulle syntyy materiaaleista myyntivoittoa, käsittelemme sitä palkanlaskennassa kuin mitä tahansa toimeksiantajalta laskuttamaasi veronalaista ansiota.
Verottomien korvausten määrän suhteen on tarkastettava, ettei bruttoansio jää alle toimialasi työehtosopimuksen (TES) määrittelemän minimipalkan.
4 Miksi en perustaisi yritystä vaan laskuttaisin kauttanne?
Laskutuspalvelumme sopii parhaiten tilanteisiin, joissa myydään työtä, osaamista tai palvelua. Se sopii toimintaan, joka ei vaadi suuria investointeja tai ole tuotteiden vähittäis- tai tukkumyyntiä. 😊
On paljon töitä, joihin yrityksen perustaminen on liian aikaa vievää.
Mikäli perustat oman yrityksen, sinusta tulee juridisesti yrittäjä. Yrittäjänä sitoudut yrittäjän velvollisuuksiin ja sinun on järjestettävä kirjanpito sekä laskutus itse. Lisäksi maksat mm. ennakkoverot sekä tilität itse kuukausittain arvonlisäverot.
Yrittäjän velvoitteiden hoitaminen vie paljon aikaa ja aiheuttaa erilaisia kustannuksia. Yrittäjänä et myöskään ole oikeutettu em. työttömyyskorvaukseen.
Toimiessasi laskutuspalvelumme kautta sinun on helppo laskuttaa tekemäsi työt ja sinulle jää enemmän aikaa markkinoida itseäsi ja palveluitasi sekä hankkia uusia asiakkaita. Kannattaa myös muistaa, että sinulle jää enemmän aikaa itsellesi. 😇
5 Voinko perustaa oman yrityksen myöhemmässä vaiheessa?
Kyllä, laskutuspalvelu on helppo ja riskitön tapa kokeilla yrittäjämäistä työskentelyä tai jopa testata uutta liikeideaa, jonka olet juuri keksinyt.
Voit myöhemmin hakea starttirahaa, jos olet perustamassa yritystä palvelussamme toimimisen jälkeen. Yrittäjämäinen työskentely ja siitä kertynyt kokemus sekä kannattava toiminta kevytyrittäjänä voidaan lukea isoksi eduksi starttirahapäätöksen käsittelyssä. Lisätietoja saat omasta TE-toimistostasi.
6 Miten vähennän palvelumaksut verotuksessa?
Palvelumaksumme vähennetään veroilmoituksessa, jonka tehdään vuosittain huhti-toukokuussa. Palvelumaksu tulee ilmoittaa veroilmoituksessa kohdassa tulonhankkimiskulut.
Liitteeksi tarvitset raportin tulonhankintakustannuksistasi, jonka voit ladata järjestelmästämme. Lataa oma raporttisi kirjautumalla sisään, napsauta sitten valikosta Raportit-sivua ja valitse raportti ladattavaksi. ✨
7 Mitä jos toimeksiantaja ei maksa laskuaan?
Opastamme ja autamme sinua maksumuistutuksissa ilmaiseksi! Huomaathan, ettemme maksa sinulle palkkaa ennen kuin toimeksiantaja on maksanut laskusi.
Mikäli toimeksiantaja ei ole maksanut laskua ajoissa, kysy ensin sen tilanteesta suoraan toimeksiantajalta tai asiakkaalta.
Jos lasku jää maksamatta vielä yhteydenoton jälkeenkin, pyydä meitä lähettämään muistutuslaskut. Muistutuksista ei koidu sinulle yhtään lisäkuluja.
Voimme lähettää muistutuslaskun ainoastaan, kun toimeksiantajasi on tietoinen tekemästäsi työstä ja hyväksynyt työsuorituksen eikä ole reklamoinut laskusta.
Mikäli muistutuslasku ei riitä, aloitamme perintätoimet. Sovithan perintätoimista erikseen asiakaspalvelumme kanssa, koska sinulle voi aiheutua kuluja, mikäli sinun ja toimeksiantajan välille syntyy erimielisyys laskusta.
Vinkki! Koska unohduksia toisinaan sattuu, on suurehkot laskutussummat hyvä jakaa useammalle kertalaskulle.
8 Kuinka nopeasti lasku lähtee asiakkaalle?
Arkisin kaikki kello 14:00 mennessä luodut laskut lähtevät samana päivänä ja sen jälkeen luodut laskut lähtevät seuraavana arkipäivänä.
Mikäli lasku luodaan illalla, yöllä, viikonloppuna tai pyhäpäivinä, lähetetään luomasi lasku toimeksiantajalle seuraavan työpäivän aamuna. 😊
9 Mitä tarkoittaa kevytyrittäjyys?
Kevytyrittäjyys on uusi moderni työllistymisen muoto, jossa osaamistaan tai työtään myyvät ihmiset laskuttavat yritystä tai yksittäistä asiakasta laskutusjärjestelmämme kautta.
Järjestelmän avulla laskutetaan omaa työpanosta eli tehtyjä työtunteja normaalin työsuhteen sijaan. Laskutuspalvelumme perustuu kevytyrittäjien ja toimeksiantajien väliseen sopimussuhteeseen, jossa työkorvauksesta sovitaan toimeksiantosopimuksessa.
Tietoa laskutuspalvelustamme

0 Miten liityn laskutuspalveluunne?
Liity täysin ilmaiseksi laskutuspalveluumme klikkaamalla Luo tili tai kirjaudu-painiketta. Saat pääsyn laskutusjärjestelmään heti sähköpostiosoitteesi vahvistamisen jälkeen ja pääset heti tutustumaan laskutusjärjestelmämme. Liittymällä palveluun et vielä sitoudu mihinkään.
Palvelumaksumme perustuvat ainoastaan laskutukseen, eikä meillä ole jatkuvia kuukausimaksuja tai kiinteitä alku- tai loppumaksuja. 🥰
1 Tarvitseeko minun tehdä sopimuksia liittyessäni asiakkaaksi?
Sinun ei tarvitse tehdä kanssamme erillistä sopimusta. Liittyessäsi laskutuspalveluumme, lue laskutuspalvelun sopimus- ja käyttöehdot ja toimi niiden mukaisesti. Laskutussuhde kanssamme on voimassa aina automaattisesti kunkin asiakkaaltasi laskutettavan jakson ajan.
Asiakkaan kanssa kannattaa tehdä aina sopimus toimeksiannosta. Sopimus voi olla suullinen tai kirjallinen. Voit ladata kirjallisen toimeksiantosopimuksen Oletusasiakirjat-osiosta valitsemalla sisäänkirjautuneena valikosta Oma profiili-sivu ja sitten alavalikosta Omat asiakirjat-sivu. 😊
2 Mitä velvollisuuksia laskutuspalvelunne käyttämisestä seuraa?
Pelkkä laskutuspalveluumme rekistöröityminen ei vielä velvoita sinua mihinkään. 😇 Laskutuspalveluumme kautta laskuttaessasi sinun tarvitsee noudattaa laskutuspalveluumme sopimus- ja käyttöehtoja.
3 Mitä laskutuspalvelunne käyttäminen maksaa?
Laskutuspalvelussamme ei ole jatkuvia kuukausimaksuja eikä kiinteitä alku- tai loppumaksuja, vaan veloitamme palvelumaksun arvonlisäverottomasta laskutushinnasta vain kirjanpitovaiheessa. Lisätietoja maksuista on laskutuspalvelumme käyttöehdoissa.
4 Mitä kerron asiakkaalleni eli toimeksiantajalle?
Asiakkaana tai toimeksiantajana voi olla yksityishenkilöitä tai yrityksiä. Työstä sovittaessa, muista kertoa, että laskutat Way2Workin laskutuspalvelun kautta. Näin asiakas eli toimeksiantajasi saa selkeän kuvan, miten laskutuksesi tapahtuu.
Laskutustietomme ovat:
Laskutuspalvelu Way2Work Oy
Y-tunnus: 3123560-3
Verkkolaskuosoite: 003731235603
Operaattoritunnus: 003708599126
Välittäjä: Open Text Oy
Vinkki! Sinun ei tarvitse välttämättä antaa näitä tietoja toimeksiantajalle, sillä ne lisätään automaattisesti lähettämääsi laskuun.
Markkinoidessasi palveluitasi voit käyttää omaa markkinointinimeäsi, mutta laskutuksen yhteydessä ilmoita, että laskutus hoidetaan Way2Work laskutuspalvelun kautta.
5 Voiko alle 18-vuotias liittyä?
Vastaus on kyllä, laskutuspalvelumme ikäraja on 15 vuotta. Jos olet alle 18-vuotias, tarvitset huoltajasi kirjallisen luvan ryhtyä kevytyrittäjäksi laskutuspalveluumme.
Vinkki! Opiskelijana sinulla on laskutuspalvelumme alhaisin palvelumaksu, kun olet liittynyt jäseneksi, pyydämme sinua ottamaan yhteyttä todentamiseen. Tämä voidaan tehdä millä tahansa opiskelijakortilla tai sovelluksella.
6 Miksi valitsisin Way2Workin?
Way2Workin laskutuspalvelu perustettiin koronapandemian aikana, jotta ihmiset voisivat työllistyä ja toimia yrittäjinä mahdollisimman helposti. Laskutuspalvelumme kautta toimiessa sinun ei tarvitse itse huolehtia yrityksen kirjanpitoon tai verotukseen liittyvistä kysymyksistä, sillä Way2Work huolehtii ne puolestasi. Olet myös vakuutettu Way2Workin kautta (vapaaehtoinen palvelu, mutta em. rakennusalalla vaadittu) sekä työssä aiheutuvien tapaturmien että vastuuvahinkojen varalta. Kanssamme et jää koskaan yksin, sillä autamme sinua kevytyrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä aina.
Vinkki! Jos sinulla ei vielä ole asiakkaita, voit silti liittyä Way2Workin laskutuspalveluun ja täyttää profiilisi. Tämän jälkeen Way2Workin kumppaniyritykset voivat lähettää sinulle sopivia työkeikkatarjouksia, joita voit vapaasti vastaanottaa ja laskuttaa kevytyrittäjänä.
7 Miten aloitan kevytyrittäjänä?
Kevytyrittäjäksi ryhtyminen laskutuspalvelumme kautta on maksutonta ja sitoutumatonta. Voit liittyä palveluumme täysin rauhallisin mielin!
Vinkki! Kun tili on luotu, järjestelmämme opastaa sinua tietojen täyttämisessä sekä asiakkaan ja laskun luomisessa. 🤩
8 Miten työllistyn kevytyrittäjänä?
Nopea ja ketterä työllistämismalli lisää houkuttelevuutta ja kilpailukykyä markkinoilla. Kevytyrittäjän työllistäminen on paljon helpompaa ja joustavampaa kuin tavallinen työsuhde. Kevytyrittäjät palkataan aina yrityksen tarpeiden mukaan, esimerkiksi tilapäisiin tai kausiluonteisiin töihin tai jopa pidempiin toimeksiantoihin. Laskutuspalvelumme hoitaa kaiken byrokratian laskutuksesta palkanlaskentaan ja vakuutuksiin.
9 Mitkä ovat vakuutukset rakennusalalla?
Tapaturman sattuessa hoito on helposti ja nopeasti saatavilla Fennian kautta. Vastuuvakuutuksemme kattaa vahingot 1 000 000 euroon asti.
10 Mikä on rakennusalan palkka?
Rakennusalan TES (rakennusalan työehtosopimus) määrää työsuhteessa työtä tekevän henkilön palkan ammattitaidon perusteella ja keskimääräinen palkka eri palkkaryhmissä on noin 14,60€/h. Kevytyrittäjänä toimiessa suosittelemme tämän toimivan suuntaa antavana palkkatasona sekä lisäämään noin 1.3x kertoimen toimeksiantosi hintaan pystyäksesi kattamaan esim. YEL-maksut. Laskutushinta kuuluisi tällöin olla lähemmäs 20€/h.
Vinkki! Asiakaspalvelijamme auttavat sinua neuvottelemaan palkkasi oikealle tasolle ilmaiseksi ja opastaa sinua eri palkkaukseen liittyvissä tilanteissa. 😎
11 Tietotekniikka-, ICT- sekä muut vastaavat alat
Tieto- ja viestintätekniikan alalla työskentely on ongelmanratkaisua, jatkuvaa oppimista ja itsensä haastamista. Kyse on ketterästä kehittämisestä, päättelystä ja uusista teknologioista. Nykyään se on myös kevyttä yrittäjyyttä.
Toimeksiantosuhteessa luodaan toimeksiantosopimus työn tarjoajan ja kevytyrittäjän välille. Toimeksiantosuhde mahdollistaa molemminpuolisen joustavuuden, sekä vapauden sopia vapaasti projekteista, työajoista ja -tavoista, sekä korvauksesta.
Kevytyrittäjyys tarjoaa tieto- ja viestintätekniikka-alalle ketterän vaihtoehdon perinteiselle konsulttisuhteelle. Tieto- ja viestintätekniikan alalla konsultin keskimääräinen kuukausipalkka on 15 000 euroa, josta työn suorittaja saa noin 4 000 tai jopa 6 000 euroa. Sopimussuhde mahdollistaa joustavuuden työsuhteessa sekä korkeamman korvauksen, kun kolmansia osapuolia ei ole. Toisin kuin konsultti, kevytyrittäjä sitoutuu projektiin, ei tiettyyn tuntimäärään. Kevytyrittäjyys on myös riskitön tapa kokeilla omia siipiään yrittäjänä, kevyesti!
Tietoa toimeksiantajille

0 Mikä on arvonlisävero EU:n ja EU:n ulkopuolisissa laskutuksissa?
EU:n sisällä on käytössä käänteinen arvonlisäverovelvollisuus (0 % alv. palvelumyynti toisessa EU-maassa arvonlisäverolliselle elinkeinoharjoittajalle). Lasku lähetetään EU:n sisällä olevalle asiakasyritykselle arvonlisäverottomana ja laskun vastaanottava yritys maksaa arvonlisäveron omaan kotimaahan.
Huomioithan, että myydessäsi palveluita kuluttajalle (yksityinen henkilö) tulisi muualla EU:ssa asuvan kuluttajan maksaa arvonlisävero 24 % Suomeen. Poikkeuksena on immateriaalisiin liittyvät oikeudet.
EU:n ulkopuolelle meneviin laskuihin merkitään 0 % alv. (Euroopan ulkopuolinen palvelumyynti) kun myydään yrityksille. Jos myyt palveluasi yksityishenkilölle, tulee laskulle laittaa Suomen arvonlisävero 24 %
1 Mitä jos työskentelee pitkän aikaa ulkomailla?
Ulkomailla työskentelyn tulee olla alle 6 kuukautta, jotta voit käyttää laskutuspalveluamme. EU:n ulkopuolella tapahtuvaa työskentelyä voit laskuttaa palvelumme kautta, jos työ on suomalaiselta yritykseltä saatu toimeksianto ja muissa tapauksissa tulee ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme. Tapaturmavakuutuksemme on työn aikana voimassa EU:ssa olevissa maissa.
Mitä tulee muistaa, kun laskutat ulkomaille kevytyrittäjänä?
- selvitä Verohallinnolta arvonlisäveron kanta (kuluttaja-asiakas ja yrityksellä menee eri tavalla)
- kuluttaja-asiakkaalta laskutetaan aina arvonlisävero
- y-tunnuksen sijaan ota talteen ulkomaisen yrityksen VAT-numero
- selvitä ulkomaisen yrityksen sähköposti, johon he vastaanottavat laskut
- selvitä varmuuden vuoksi, onko ulkomainen yritys verovelvollinen Suomessa (esim. Suomessa toimipiste ja suomalainen y-tunnus)
Jos yritys on verovelvollinen Suomessa, tällöin laskulle tulee aina 24 % alv.
Laskutus ulkomaille ei onnistu kevytyrittäjänä, jos:
- ulkomainen yritys pyytää rekisteröitymään toiminnanohjausjärjestelmään
- myyt tuotteita
- työskentelet yli 6 kuukautta ulkomailla
- toimitat muun kuin tavallista palkkaa koskevan verokortin
2 Kuinka nopeasti laskut lähetetään?
Laskut lähetetään laskun saajalle saman päivän aikana, jos lasku on lähetetty järjestelmäämme tarkistettavaksi ennen kello 14:00 ja laskulla on kaikki tarvittavat tiedot sen lähettämistä varten.
Vinkki! Mikäli laskutustiedot tulevat viikonloppuna, pyhäpäivinä tai illalla/yöllä, lasku lähtee laskun saajalle seuraavana työpäivänä. 😌
3 Mitä palveluita kauttamme ei voi laskuttaa?
Laskutuspalvelumme on tarkoitettu oman työn sekä itse valmistettujen tavaroiden laskuttamista varten. Laskutuspalveluamme ei voi käyttää pelkästään tavaran jälleenmyyntiin.
Laskutuspalvelumme kautta ei voi laskuttaa töitä, jotka vaativat erityisen toimiluvan, esimerkiksi:
- kuljetuspalvelut, joihin tarvitaan liikennelupa
- järjestyksenvalvonta (yleisötapahtumissa tapahtuvaa järjestyksenvalvontaa on kuitenkin mahdollista laskuttaa)
- terveyden- ja sairaanhoitopalvelut, ml. koulutetun hierojan palvelut. Hierontaa voi laskuttaa laskutuspalvelumme kautta yleisen arvonlisäverokannan mukaan, mutta tällöin toiminnassa ei voi käyttää nimikettä koulutettu hieroja, eikä toimintaa voi mainostaa terveydenhuollon palveluna.
Poikkeuksena kuitenkin sähkö- ja kylmälaiteasennukset. Näitä voi laskuttaa vain jos laskuttaja on rekisteröitynyt Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) rekisteriin.
Vuokraustoimintaa ei voi harjoittaa laskutuspalvelumme kautta.
Lisäksi henkilökohtaisia palkkioita ei voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Nämä ovat esimerkiksi:
- Kokouspalkkiot
- Henkilökohtaiset luento- ja esitelmäpalkkiot
- Hallintoelimen jäsenyydestä saadut palkkiot
- Toimitusjohtajan palkkiot
Jos olet epävarma, soveltuuko toimintasi laskutuspalvelumme kautta laskutettavaksi, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.
4 Mikä on toimeksiantosopimus?
Toimeksiantosopimus tarkoittaa sopimusta, jossa ostetaan toiselta tietty tehtävä, palvelu tai palvelukokonaisuus. Sopimus voidaan tehdä kirjallisesti tai sähköisesti. Sopimus on tehtävä kuitenkin niin, ettei sopimusehtoja voi toinen osapuoli yksipuolisesti muokata jälkikäteen. Kannattaa kirjallisesti sopia, jos sopimusta voidaan muuttaa yhteisellä sopimuksella.
Toimeksiantosopimuksen tarkoituksena on, että molemmat osapuolet laativat yhteiset pelisäännöt ja kirjaa osapuolten vastuualueet. Huolellisesti tehty sopimus minimoi mahdolliset erimilisyydet ja osoittaa kummankin osapuolten vastuut ja oikeudet.
5 Miten voin tilaajana täyttää selvitysvelvollisuuteni?
Toimeksiantaja eli työn tilaaja voi esimerkiksi pyytää kevytyrittäjää toimittamaan veronmaksuasioita koskevan todistuksen sähköpostitse, jonka saa Omaverosta. Samalla kevytyrittäjä voi ilmoittaa laskun selitysosan kentässä vapaamuotoisesti, ettei hänellä ole Y-tunnusta, eikä siksi verorekisterimerkintöjä tai kaupparekisteriotetta ole saatavilla. Tällä tavoin toimittaessa työn tilaaja on täyttänyt selvitysvelvollisuutensa.
Toimeksiantajan tulee säilyttää saamansa selvitykset kaksi vuotta sopimuksen mukaisen työn päättymisestä.
6 Mitä teen, jos haluan reklamoida saamani laskun?
Ilmoitus reklamoinnista kannattaa tehdä kirjallisena. Ilmoitathan samalla reklamaation syyn ja laskun numeron sähköpostiosoitteeseen info@way2work.fi.
Asiakaspalvelumme selvittää asian ja on yhteydessä laskuttajaan eli työnsuorittajaan. Kannattaa myös itse ilmoittaa työnsuorittajalle reklamoinnista, jotta asia ei tule hänelle yllätyksenä.
7 Sain laskun Way2Workilta, enkä tiedä mitä lasku koskee. Mitä teen?
Jos et tiedä mitä työtä saamasi lasku koskee, huomioi seuraavat asiat:
- tarkista laskun tiedot: mitä työtä lasku sisältää ja milloin työ on tehty.
- tarkista tunnetko työnsuorittajan eli laskun lähettäjän.
- jos työnsuorittaja on tuntematon, lähetä sähköpostia osoitteeseen info@way2work.fi, niin asiakaspalvelumme ottaa yhteyttä laskun lähettäjään.
- asiakaspalvelumme tai laskun lähettäjä on sinuun yhteydessä selvittääksesi asian.
Vinkki! Jos olet varma, että sinulle on tullut väärä lasku, olethan suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme kirjallisesti, niin selvitämme asian pikimmiten.
8 Mitä eroa on työsuhteella ja toimeksiannolla?
Kevytyrittäjät työskentelevät oman työpanoksensa perusteella, ja yritys tai yksityishenkilö toimii heidän toimeksiantajaan.
Laskutuspalvelumme kevytyrittäjät eivät siis ole kenenkään työntekijöitä - eivätkä yritykset heidän työnantajiaan. Laskutuspalvelumme kevytyrittäjät työskentelevät yrittäjämäisesti ja nauttivat yrittäjyyden eduista, kuten joustavuudesta, vapaudesta ja suuremmista ansioista. 🥳
Kela, YEL sekä kulukorvaukset

0 Voiko kevytyrittäjä saada asumistukea?
On varsin yleinen harhaluulo, ettei yrittäjänä – joka kevytyrittäjäkin juridisesti on – voisi saada asumistukea. Jos tulot ovat pienet, myös yrittäjällä voi olla oikeus asumistukeen.
Yrittäjän saama asumistuki on yleistä asumistukea. Se myönnetään yhteisesti koko samassa taloudessa asuvalle ruokakunnalle. Tämä tarkoittaa, että myös asuinkumppanin tulot kiinnostavat Kelaa, ja ne kannattaa varautua todentamaan tukea hakiessa.
Kimppakämpässä asuvia ei lasketa automaattisesti samaan ruokakuntaan kuuluviksi, mutta asumisen luonnetta pitää tavallisesti tällöin selvittää Kelalle. Selvitys on hyvä tehdä huolella, sillä sen perusteella Kela arvioi, onko kyseessä kimppa-asuminen vai avoliitto.
Asumistukea voi vuokra-asunnon lisäksi saada omistusasuntoon, osaomistusasuntoon ja asumisoikeusasuntoon. 😌
1 Miten yrittäjän asumistuki lasketaan?
Kevytyrittäjän asumistukeen vaikuttavat mm:
- yrittäjän omat tulot
- ruokakunnan muut tulot, kuten vaikkapa puolison tulot
- ruokakunnan alle 18-vuotiaiden lasten määrä
- asuinkunta
- se, onko kevytyrittäjä YEL-velvollinen.
Kelan laskurilla on helppoa selvittää yleisen asumistuen määrä.
Jos kevytyrittäjä on YEL-velvollinen, asumistuen määrää arvioidaan YEL-työtulon perusteella. YEL-työtulon taas yrittäjä on ilmoittanut eläkevakuutusyhtiölle itse.
YEL-työtuloksi ilmoitettu summa kelpaa myös Kelan asumistuen arviointiperusteeksi.
Kela ei siis kysy YEL-velvolliselta, paljonko laskutuspalvelu maksaa tuloja, vaan huomioi ainoastaan YEL-työtulon.
Jos taas kevytyrittäjä ei ole YEL-velvollinen, Kela käyttää asumistuen myöntämisen perusteena laskutuspalvelun maksamaa tuloa. Way2Work.fi:n asiakkaat voivat ladata Kelaa varten yhteenvedon suoraan järjestelmästämme.
2 Sivutoimisen kevytyrittäjän asumistuki
Vaikka kevytyrittäjä tekisi keikkaa sivutoimisesti palkkatyön ohella, voi hän silti pienituloisena olla oikeutettu asumistukeen.
Kun tuloja arvioidaan asumistuen saamisen perusteena, toimitaan sivutoimisen yrittäjän kohdalla seuraavasti:
- YEL-velvollisen kevytyrittäjän palkkatulo ja YEL-työtulo lasketaan yhteen.
- YEL-vakuutuksettoman kevytyrittäjän palkkatulo ja kevytyrittäjänä ansaitut tulot lasketaan yhteen.
Näin saadaan kokonaistulot arviointia varten.
3 Kulukorvaus materiaalikuluista
Käytännössä tämä tarkoittaa, että kevytyrittäjä voi vähentää suoraan työhön liittyvät kulut – eli ne tarvikkeet ja materiaalit, jotka jäävät asiakkaalle tai työmaalle. Tämän lisäksi kevytyrittäjä voi vähentää kulukorvauksina tarvikkeet ja työkalut, jotka kuluvat työtehtävässä.
4 Kulukorvaus matkakuluista
Jos kevytyrittäjä tekee työmatkan omalla autolla, työn tarjoaja voi maksaa verottomasti kilometrikorvausta oman auton käytöstä. Korvauksen suuruus määritellään Verohallinnon vuosittain antamassa päätöksessä.
Vain kilometrit voi syöttää korvattaviksi, ei muita autoon liittyviä kustannuksia, kuten esimerkiksi tuulilasinpesunestettä.
Lisätessä ajettujen kilometrien määrää, on ajopäiväkirjasta oltava asiakirja veroviranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti. Tätä kutsutaan lokikirjaksi ja se on säilytettävä mahdollista myöhempää käyttöä varten.
Kuluihin voi myös lisätä esimerkiksi työkeikkaan liittyvät julkisen liikenteen matkalippukulut.
Myös majoituskulut voi lisätä, jos tekee useamman päivän työkeikan jollain toisella paikkakunnalla.
Lisää matkakululuista voit lukea Vero.fi Laskutuspalveluyritysten maksamat matkakustannusten korvaukset ennakkoperinnässä ja tuloverotuksessa.
5 Kulukorvaus ateriakuluista
Mikäli kevytyrittäjällä ei ole mahdollisuutta syödä normaalissa ruokailupaikassaan, eikä ansaitse päivärahaa samoista päivistä, voi työaikana syöty ruoka lisätä ateriakuluihin.
Ateriakorvauksen maksaminen edellyttää, että työmatkasta ei suoriteta päivärahaa ja että henkilöllä ei työn vuoksi ole mahdollisuutta ruokailutauon aikana aterioida tavanomaisella ruokailupaikallaan. Ruokien kuitit ja todiste korvauksen tarpeesta (esim. kokouksen kalenterimerkintä) on säilytettävä henkilökohtaisesti myöhempää käyttöä varten.
6 Mitä kuluja ei voi vähentää?
Kulukorvaukseen sopiviksi kuluiksi ei hyväksytä hankintoja, joihin saattaa liittyä yksityiskäyttöä tai joilla on pitempiaikaista käyttöä.
Esimerkkejä näistä on muun muassa vaatteet, puhelin tai tietokone. Nämä voi kuitenkin laittaa tulonhankkimismenoihin henkilökohtaisessa verotuksessa. Myös esimerkiksi sekä ateria- että kilometrikorvauksissa tulee ottaa huomioon vielä yksi seikka. Niitä ei korvata täysimääräisinä (eli kuitin summan mukaisesti), vaan niiden verotusarvon mukaisesti.
Vinkki! Verohyödyn saanti on siis eri kuin todellisuudessa maksettu summa.
7 Kulukorvauksen maksaminen
Kulukorvaus maksetaan verottajan ohjeiden mukaisesti.
Laskun arvonlisäveroton loppusumma jaetaan kahteen osaan: työstä maksettavaan palkkaan ja kuluihin – mikäli kuluja on laskulla. Palkan osuudesta maksetaan verot ja mahdolliset sivukulut, mutta kulujen osuudesta ei tehdä vähennyksiä.
Muutama huomio liittyen kulujen maksuun:
- kuluja ei voi nostaa ennakkopalkkana, sillä kulut voidaan maksaa vasta siinä vaiheessa, kun asiakas maksaa laskun
- kulut maksetaan kertakorvauksena, ei osissa.
- kulut eivät voi olla suuremmat kuin saatavissa oleva nettopalkka
8 Kevytyrittäjyys ja YEL-vakuutus
Tehdessä työtä yrittäjänä, sosiaaliturvan muoto muuttuu – mutta ei lopu. Mikäli töitä tehdään toiminimen alla, tai jos kevytyrittäjän vuosituloraja nousee 8 575,45 euroon (vuonna 2023), tulee ottaa yrittäjän eläkevakuutus (YEL).
Se on pakollinen vakuutus, sillä se on merkittävä osa yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaa. Työttömyyskorvaus, samoin kuin sairauspäivärahan määrä, lasketaan YEL-työtulon perusteella. Sen takia YEL-tulon taso on tärkeää määritellä alusta saakka oikealle tasolle.
Jokainen maksettu YEL-vakuutusmaksu kasvattaa eläkettä ja parantaa yrittäjän sosiaaliturvaa. YEL-vakuutusmaksu on verovähennyskelpoinen. YEL-vakuutusmaksu asetetaan oman tuloarvion mukaiseksi. Yrittäjä on YEL-velvollisuuden piirissä, jos hän on 18-67 -vuotias, asuu Suomessa, työskentelee yrittäjämäisesti – eli kevytyrittäjänä tai yrittäjänä -, yritystoiminta on kestänyt yli neljä (4) kuukautta, sekä työtulo ylittää 8 575,45 euroon vuodessa (vuonna 2023).
Mikäli yrittäjä on ottanut tuloja vastaavan YEL-vakuutuksen, ei työttömyysturva, sairauspäiväraha, tai muut etuudet ole sen huonompia, kuin tavallisella palkansaajalla.
9 Kerryttääkö tekemäni työ työttömyyskassan työssäoloehtoa?
Laskutuspalvelumme kautta tekemäsi työ on yrittäjätyötä, eikä sitä yleensä lasketa palkansaajakassan työssäoloehtoon kuuluvaksi.
Sen sijaan YEL-vakuutettuna, vähintään 14 088 euron (vuonna 2023) vuosityötuloilla voit liittyä yrittäjien työttömyyskassaan, jolloin tekemäsi työ kerryttää ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehtoa yrittäjäpuolelta. 😌
Näin Way2Work on auttanut kevytyrittäjiä työssään


Way2Workin ansiosta minun oli helppo astua yrittäjyyden maailmaan. Suosittelen!
Kalle
Rakennus- ja maarakentaminen


Olin hämmästynyt koko palvelun laadusta. Kaikki on kunnossa. Kiitos, teitte laskutuksesta vaivatonta!
Juha
Logistiikka ja varasto


Kerron äidilleni tästä, hän voisi todella hyödyntää tätä helppoa liiketoiminnan työkalua! Se sopii erinomaisesti tarpeisiimme. 😁
Maija
Hotelli- ja ravintola-ala


Hyvän asiakaspalvelun ansiosta säästyy todellakin aikaa ja vaivaa. Juuri tätä olen kaivannut, muut laskutuspalvelut eivät oikein jaksaneet neuvoa missään...
Harri
Kiinteistöhuolto


En tiennyt, miten laskuttaa tai hoitaa näitä byrokraattisia asioita, mutta Way2Workin ansiosta minun ei ole tarpeen enää opetella. Kiitos myös alennuskoodista!
Henna
Kauneus- ja terveysala





